Vítězem národního kola proslulé kuchařské soutěže Bocuse d’Or je Dominik Unčovský
V pražském O2 universu dnes, 6. května, skončilo třídenní vrcholné kuchařské klání – české národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Rozhodnutím mezinárodní poroty se vítězem stal Dominik Unčovský, na druhém místě skončil Patrik Bečvář a bronzovou medaili si odnesl Vojtěch Petržela. Vítěz velkého finále získal šanci ucházet se o účast v evropském kole Bocuse d´Or, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu, a prémii 100 000 Kč.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/05/03-Vítěz-českého-národního-kola-Bocuse-dOr-Dominik-Unčovský-1024x682.jpg)
„Moje pocity jsou nepopsatelné, vůbec jsem nečekal, že vyhraji, protože to byla naše první velká soutěž. My jsme do toho dali úplně všecho – nejenom já, ale celý můj tým, bez nich bych to nedokázal,“ reagoval Dominik Unčovský bezprostředně po vyhlášení výsledků.
![](https://www.gastrohouse.cz/tmp/14494_0_800_1683408649.jpg)
Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujícíh letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Od loňského roku je ambasadorem makro akademie.
![](https://www.gastrohouse.cz/tmp/14493_0_800_1683408642.jpg)
Národní kolo Bocuse d’Or bylo součástí unikátního gastronomického festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se v O2 universu konal za značného zájmu odborné i laické veřejnosti od 4. do 6. května. Deset finalistů, mladých profesionálních kuchařů, do národního kola Bocuse d’Or vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Finalisté spolu se svým týmem museli během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, byl králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo s dvěma povinnými surovinami – bramborami a česnekem v různých odrůdách. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodal generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.
![](https://www.gastrohouse.cz/tmp/14495_0_800_1683408649.jpg)
„Máme za sebou tři úžasné dny nabité totálně pozitivní energií. Národní kolo Bocuse d‘Or Czech ukázalo nejen na vysokou úroveň české gastronomie, ale i na to, jak se umíme semknout, když opravdu o něco jde. Vítěze Dominika Unčovského budeme nadále maximálně podporovat a držet palce k postupu do evropského kola,“ konstatoval prezident Bocuse d‘Or Czech Marek Fichtner.
O BOCUSE D‘OR:
Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutív pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola.
Držitelem licence Bocuse d‘Or pro Českou republiku je Český Gastronomický Institut.