Vítězem národního kola proslulé kuchařské soutěže Bocuse d’Or je Dominik Unčovský
V pražském O2 universu dnes, 6. května, skončilo třídenní vrcholné kuchařské klání – české národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Rozhodnutím mezinárodní poroty se vítězem stal Dominik Unčovský, na druhém místě skončil Patrik Bečvář a bronzovou medaili si odnesl Vojtěch Petržela. Vítěz velkého finále získal šanci ucházet se o účast v evropském kole Bocuse d´Or, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu, a prémii 100 000 Kč.
„Moje pocity jsou nepopsatelné, vůbec jsem nečekal, že vyhraji, protože to byla naše první velká soutěž. My jsme do toho dali úplně všecho – nejenom já, ale celý můj tým, bez nich bych to nedokázal,“ reagoval Dominik Unčovský bezprostředně po vyhlášení výsledků.
Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujícíh letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Od loňského roku je ambasadorem makro akademie.
Národní kolo Bocuse d’Or bylo součástí unikátního gastronomického festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se v O2 universu konal za značného zájmu odborné i laické veřejnosti od 4. do 6. května. Deset finalistů, mladých profesionálních kuchařů, do národního kola Bocuse d’Or vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Finalisté spolu se svým týmem museli během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, byl králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo s dvěma povinnými surovinami – bramborami a česnekem v různých odrůdách. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodal generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.
„Máme za sebou tři úžasné dny nabité totálně pozitivní energií. Národní kolo Bocuse d‘Or Czech ukázalo nejen na vysokou úroveň české gastronomie, ale i na to, jak se umíme semknout, když opravdu o něco jde. Vítěze Dominika Unčovského budeme nadále maximálně podporovat a držet palce k postupu do evropského kola,“ konstatoval prezident Bocuse d‘Or Czech Marek Fichtner.
O BOCUSE D‘OR:
Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutív pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola.
Držitelem licence Bocuse d‘Or pro Českou republiku je Český Gastronomický Institut.