Smažák 5krát jinak ve Vinohradském Parlamentu
První místo v pořadí nejoblíbenějších bezmasých pokrmů českých restaurací zaujímá už desetiletí bezesporu smažený sýr neboli lidově smažák. Kostka eidamu obalená v trojobalu podávaná s tatarkou a brambory nebo hranolky je zavedená klasika, nicméně smažák může mít i mnoho jiných podob. Už jste měli smažené blaťácké zlato, nebo olomoucké syrečky? Tyto i další méně známé varianty smaženého sýra můžete v posledním dubnovém týdnu ochutnat ve Vinohradském Parlamentu.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/04/6-1024x683.jpg)
Jde o typicky české jídlo?Možná si myslíte, že smažený sýr museli vymyslet Češi. Vždyť v restauracích mimo naše hranice na něj narazíte velice zřídka. Pravdou však je, že tepelně upravený sýr, i smažený, se už ve středověku podával v Egyptě a také v Itálii a Francii, kde měl podobu smažených sýrových provázků či tyčinek. Mezi oblíbené smažené varianty sýrů patřily například mozzarella, sýry určené na gril či indický panýr.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/04/CHEESE-CHIPS_VP_foto_Hynek-Hampl-1024x683.jpg)
„Typický smažák, jak ho známe, tedy kostka eidamu obalovaná v trojobale a podávaná s brambory a tatarkou, je skutečně českou doménou. Expandoval u nás především v druhé polovině 20. století, kdy měl rozšířit sortiment hotových jídel a polotovarů,“ přibližuje historii na českém území šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal a dodává: „Původně se ale vůbec nedělal z eidamu, ale ementálu či moravského bochníku. Eidam je vystřídal kvůli tomu, že byl levnější.“
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/04/5-1-1024x683.jpg)
Smažák nemusí být jen z eidamu
Patří smažený sýr mezi vaše oblíbená jídla? Pak určitě rádi vyzkoušíte i jiné druhy než ten klasický s eidamem. Možná byste se divili, z čeho všeho si tento jednoduchý pokrm můžete připravit. „Ementál, gouda, hermelín, blaťácké zlato, olomoucké syrečky, to jsou všechno druhy sýra, z nichž se dá smažený sýr udělat, a rozhodně to není celý výčet. Co sýr, to jiná chuť, a tak i jiný chuťový zážitek,“ vyjmenovává Jan Pípal a doplňuje: „Když jsme vymýšleli ve Vinohradském Parlamentu novou akci, smažák nám přišel jako dobré téma. Návštěvníci si budou moci vybrat jak z klasiky, tak i méně známých podob.“
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/04/1-1-1024x683.jpg)
V týdnu od 24. do 30. dubna tak ve Vinohradském Parlamentu můžete ochutnat blaťácké zlato obalované v mandlové strouhance s brambory na loupačku, farmářským tvarohem a jarním salátkem, smažený eidam v přepuštěném másle s opečenými rohlíčkovými bramborami a domácí tatarkou, smažené olomoucké syrečky v pivním těstíčku s domácími hranolky a tatarkou z medvědího česneku, smažený bramborový knedlík plněný sýrem, houbovou omáčkou a karamelizovanou cibulí, sýrový burger tvořený domácí makovou bulkou, smaženým sýrem Allami, grilovanou zeleninou, pikantní majonézou a opečenými brambory.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/04/4-1-1024x683.jpg)
Tip šéfkuchaře: „Pokud si budete chtít připravit smažák doma, nezapomeňte ho obalit v trojobalu alespoň dvakrát. Díky tomu vám nevyteče.“
Zdroj foto: Vinohradský Parlament