Nejaktuálnější letní tipy…

Devátý ročník oblíbeného vinařského festivalu Růžový máj proběhne již 19. září

Celkem 39 stánků, z toho 23 vinařů především z Moravy, ale i Čech, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude devátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne letos kvůli koronavirové krizi až ve druhé polovině září.

Sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Kvůli vyhlášenému nouzovému stavu museli letošní ročník organizátoři přesunout na 19. září. Název se rozhodli neměnit. Na Rašínově nábřeží se ale letos festival konat nebude.Místo jsme změnili, ale název zachovali. Stále to bude Růžový máj, i když ho paradoxně pořádáme v září. Festival se bude od předchozích ročníků lišit kromě změny data také novým místem. Obtížně jsme totiž hledali termín na Rašínově nábřeží, kde se předešlé ročníky konaly, zároveň jsme festival nechtěli letos vynechat. Rozhodli jsme se proto pro Pražskou tržnici v Holešovicích,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Kromě změny místa a termínu konání festival už další změny nečekají. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, tištěný katalog s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v den festivalu na pokladně za sto korun. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 13 stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům,“ popsal Jiří Sedláček.

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy i Čech. „Šetrným sběrem hroznů a zpracováním bobulí s minimálním použitím chemie ve vinici i ve sklepě vytváříme lahodná a nekonfliktní vína. K výrobě bílých a růžových vín používáme převážně moderní postupy a technologie, u červených vín pak dáváme přednost tradičním metodám našich předků. Naše vinařství se nachází uprostřed Modrých hor a tam jsou velmi dobré podmínky pro výrobu špičkových moravských růžových a červených vín s vlastním rukopisem a charakterem,“řekl Ondřej Bukovský, technolog a sklepmistr vinařství Bukovský z Kobylí na Moravě.

Růžová vína se k teplým letním měsícům hodí skvěle, ladí i s letními pokrmy. Skvěle doplňují například grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci. To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka gastronomie snoubící se s vínem bude opravdu pestrá. „Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Letos to bude pořádná porce jazzu, který se nejen ve formě swingu ohromně k růžovému hodí,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Více informací na www.ruzovymaj.cz.