Nejaktuálnější letní tipy…

Burrata s tomatovým chilli jamem a macerovanými cherry rajčaty podle Jaromíra Hlavsy

Hledáte inspiraci na lehkou letní večeři nebo zajímavý italský předkrm pro skutečné gurmány? Vyzkoušejte skvělý recept na oblíbenou mozzarellu Burratu v dokonale vyladěném podání podle šéfkuchaře Jaromíra Hlavsy, který umí z lehce dostupných surovin připravit nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Burrata s tomatovým chilli jamem a macerovanými cherry rajčaty podle Jaromíra Hlavsy

Originální kombinace chutí s vůní léta

Letní menu si zakládá především na lehkosti jídel, kde je základem tradiční recept doplněný nevšední kombinaci výraznějších chutí. Klasikou je například Itálií inspirovaný předkrm mozzarella s rajčaty. Pokud chcete připravit svým blízkým opravdu originální zážitek, můžete zvolit recept Jaromíra Hlavsy v kombinaci mozzarelly Burraty, tomatového džemu s chilli a macerovanými cherry rajčaty, kompresovaným melounem, bazalkovým olejem a kořeněnou granolou Burrata.

Burrata je speciální druh mozzarelly, který pochází ze severní Apulie, z města Andria. Má oválný tvar, uvnitř je stracciatella (ručně trhané kousky sýru), která je naložená ve smetaně a zvenčí má konzistenci jako mozzarella. Burrata znamená v italštině „máslový“ a stracciato „roztrhaný“.

Tomatový chilli jam:

  • 700g zralá rajčata
  • 300g cukr krupice
  • 40g bílý vinný ocet
  • 40g zázvor na drobné kostičky
  • 4 stroužky česneku na drobné kostičky
  • 4ks červené chilli na drobné kostičky
  • Sůl

Vše vaříme pomalu několik hodin do hladké, krémové konzistence.

Macerovaná cherry rajčata:

Zralá cherry rajčata si nakrájíme na půlky. Připravíme si nálev z rostlinného oleje, sherry octa, česneku a bylinek, zahřejeme na cca 60°C, aby se do nálevu uvolnily chutě. Horkým nálevem přelijeme rajčata a necháme namarinovaná do druhého dne.

Kompresovaný meloun:

Vodní meloun si nakrájíme na cca 1,5cm silné plátky. Pokapeme ho citronovou šťávou, posypeme nastrouhanou kůrou, a spolu s mátovými listy ho zavakuujeme do vakuového sáčku. Necháme do druhého dne, poté vybalíme a nakrájíme na požadované tvary.

Bazalkový olej:

  • 200g bazalky
  • 200g slunečnicového oleje

Listy bazalky vhodíme do lehce osolené vroucí vody na cca 30 sekund, poté vyndáme do vody s ledem. Důkladně osušíme. Do mixeru vložíme bazalku, olej a mixujeme cca minut na 70°C. Necháme přes noc v lednici vykapat přes plátno

Kořeněná granola:

  • 200ml olivový olej
  • 150ml javorový syrup
  • 1kg ovesné vločky ( celé)
  • 200g dýňová semínka
  • 200g slunečnice semínka
  • 100 + 100g bílý a černý sezam
  • 30g mletý koriandr
  • Trochu chilli
  • Sůl
  • Bílek z 10 vajec, lehce našlehaný
  • Oregano

Vše smícháme dohromady s teplým olivovým olejem a javorovým sirupem, poté přidáme našlehané bílky a rozdělíme na plechy v tenké vrstvě. Pečeme na 170°C cca 20 minut za občasného míchání.

O restauraci Le Grill

Restaurace Le Grill je útočiště před ruchem velkoměsta v Hybernské ulice u Prašné brány. Během pár sekund se ocitnete v oáze přírody s pávy, kašnami, stromy a květinami v patio pětihvězdičkového hotelu The Grand Mark. V restauraci můžete ochutnat mezinárodní gastronomii i českou kuchyni v moderním podání. Suroviny pro přípravu pokrmů pocházejí výhradně od lokálních farmářů, s důrazem na sezónnost. Čerstvé bylinky jsou pak sklizeny přímo z hotelové zahrady. Tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Jaromíra Hlavsy každý měsíc připravuje nové menu, takže při každé návštěvě můžete objevit něco zcela nového a neotřelého. Tato filozofie kulinářského umění zajišťuje, že hosté mají neustále možnost ochutnat čerstvé a autentické chutě regionu. Díky spolupráci s místními dodavateli jsou také podporovány malé podniky a udržitelné zemědělství. V nabídce najdete jak tradiční pokrmy, které odrážejí bohatou historii a kulturu oblasti, tak i moderní kreace, které přinášejí do klasických receptů zajímavé a inovativní prvky.

Šéfkuchař Jaromír Hlavsa a jeho tým se neustále vzdělávají a hledají inspiraci v nejnovějších trendech, aby svým hostům poskytli nezapomenutelný kulinářský zážitek. Vína a další nápoje jsou pečlivě vybírána tak, aby perfektně doplňovala chutě jednotlivých pokrmů a zároveň podporovala místní vinaře a producenty. Šéfkuchař Jaromír Hlavsa získal své vyučení v hotelu Alcron, kde po škole pracoval pod vedením Zdeňka Pohlreicha a později Jiřího Štifta. Po šesti letech v Alcronu se přesunul do Velké Británie, kde se vypracoval na pozici šéfkuchaře hotelu Malmaison v Manchesteru a následně působil jako šéfkuchař fine-diningové restaurace Linen. Po devíti letech strávených v Anglii se vrátil do Prahy, kde působil v hotelu Augustine na Malé Straně. Nyní již několik let tvoří nezapomenutelné gastronomické zážitky v Le Grill. V minulosti Jaromír Hlavsa vařil například pro známé zahraniční celebrity jako Cher, Rihanna, Oasis, Rolling Stones, Kylie Minogue, Guns’n roses, Orlando Blooma, John Malkovitche, Gerarda Depardieu a další.

Zdroj foto: Le Grill, The Grand Mark, Czech Inn Hotels